onsdag 14 januari 2015

Musik och drömmar

Vilken roll spelar fantasi, drömmar och musiken i Simons liv? Ge exempel där detta framkommer. Vad säger detta om Simon som person?

Studera särskilt s. 69-73 och de bilder Simon får när han lyssnar på Symphonie fantastique av Hector Berlioz. Gör en tolkning av detta parti. Vad tror ni de olika bilderna representerar.

Vad menar Ruben när han säger: "Det som är konst; Simon, det blir till hos människorna som lyssnar eller läser eller ser på en tavla." (s. 74) Håller ni med?

8 kommentarer:

  1. Genom musiken kan Simon leva ut nya tankar och drömmar. För Simon är musiken något utöver det vanliga, han möter något överjordiskt och kan jämföras med religiösa upplevelser. Exempel är när han berättar om sina upplevelser för Olof och han då svrar "Det är bra uttryckt. Andra kallar det Gud."(165)

    Under konserten tas Simon till en annan tid, det han ser kan liknas vid en uppenbarelse. Detta kan vara ett sätt för Simon att fly verkligheten och förstå sig själv. Hela partiet kan kopplas till Simons egna liv och hans sökande efter identitet ;"Han hade två mödrar, Ke Ba, hon som var gudinnan Gatumudus prästinna och som fött honom i hemlighet.// Men Lia, hon som fostrat honom, kända han inte, hon var försvunnen bland folket, i den grå mängden utan ansikte."(73)

    Vi håller med. Ruben kan mena att definitionen av konst är individuellt och alla har egna åsikter. " Musik handlar inte om något bestämt, olika människor har olika upplevelser."(74)

    SvaraRadera
  2. 1. Han är kulturell av sig, läser mycket böcker och lyssnar mycket musik. Han har mycket fantasi vilket han kan få utlopp för inom både böckerna och musiken. På så sätt spelar dem en viktig roll för honom.

    2. Han bygger upp en berättelse av vad han hör av musiken. Han ser det som om att han är utomstående och själv inte deltar i berättelsen. Detta gör att han ger en tydlig överblick och man får en bredare förståelse för vad som sker.

    3. Vi tror att Ruben menar att det är inte skaparen av konsten som har en egenrätt på hur den ska tolkas, utan det är upp till betraktaren att skapa sig en egen bild av vad den läser, ser eller hör. Men även att Ruben tycker att konst är att förmedla känslor. Att skapa någonting som väcker saker till liv inom en människa. Han menar att man inte ska använda hjärnan och tänka, utan man ska känna känslorna och låta dem tala för sig själv.
    Simon å andra sidan upplever konsten som ett sätt att fantisera och trigga igång tankar. Han vill använda konsten som någonting som får honom att kunna skapa berättelser i sitt huvud och leva sig in i vad han hör.

    SvaraRadera
  3. den 14 januari 2015

    1. Musiken kan vara ett sätt för honom att uttrycka eller avreagera sig.


    2. Samtidigt som motgångar och press för att leva upp till föräldrarnas förväntningar gnager på honom så är musiken som en räddning för honom. Det är som et t språk han känner igen som hjälper honom att avreagera sig och kanske fungerar som stresslindring.

    3. Vi håller delvis med då konst väcker olika känslor hos olika personer, samtidigt som vi inte anser att konst behöver begränsas. Innebörden av konst kan ju uppfattas olika.

    SvaraRadera
  4. Detta säger om Simon att han är väldigt kreativ och har väldigt livlig fantasi.

    Något intressant med dessa bildet är att man kan se Simon biologiska mamma och pappa i bilderna. Detta på s. 71 "Länge sedan gamla bilder ..... förnekas i hundra år" då man enkelt kan tolka in Simons fiolspelande pappa samt på sidan 73. "Han hade två mödrar ..... deras kärlek han levde" då det går att tolka in att detta handlar om Simon biologiska. och adoptivmamma. Detta trots att Simon inte fått berättat för sig att han är adopterad, detta skulle alltså kunna vara Simons undermedvetna som talar eller så är det en plantering.

    Vi håller med om att konst skapas hos åskådaren, vi kan dock tycka att den skapas på flera ställen i processen, alltså både hos skaparen och hos åskådaren.

    SvaraRadera
  5. Boken börjar med att Simon avsäger sig sin fantasi och vill se världen för hur den verkligen är men under bokens gång kan vi se att man inte kan avsäga sig sitt perspektiv, han ser saker annorlunda än andra och tycker olika och gör olika saker, och är utpekad för att vara judisk dessutom, så man kan inte säga upp vem man är utan bara acceptera det och försöka förstå sig själv. Det urgamla språket symboliserar Simon känner sig kopplad till naturen och folket omkring honom, när folket blir arga så är det Simons inre ilska och hur han stöter bort folk med den. Att han ska gå i krig är att han ska gå i krig med att växa upp och bli sig själv. De två mödrarna i fantasin,den första som fött honom i hemlighet är Ruben som fortfarande är nytt och bra och Lea som fostrat honom men som han inte känner, är Erik, för de är så olika men så nära. Vi håller med Ruben om konst speciellt när ens uppfattning om konst påverkas av kulturen, åldern, tiden och personliga erfarenheter.

    SvaraRadera
  6. Emma, Andrea, Simon, Sebastian14 januari 2015 kl. 10:45

    Musiken är viktigare än Simon inser själv. Han har alltid varit fantasifull men när han lyssnar på symfonin så kommer hans fantasier till användning i ett nytt område och han verkar komma i kontakt med sitt undermedvetna. Även fast han valt att släppa sina fantasier som barn kommer de nu fram igen på ett vuxet men barnsligt vis.
    På sidorna 69-73 visas det tydligt att Simon som kontaktar sitt undermedvetna genom musiken. Man kan tänka sig att det är Simon som är prästen i drömmen som utför ett krig emot naturen, och att detta krig går tillbaka till hans avsked till fantasin. Det är naturligt att fantisera för Simon och därför är han som i ett krig med sig själv, ett krig han tror han har släppt. På sidan 73 beskrivs också en tanke på två mödrar. En är gudinna som fött honom i hemlighet, detta kan vara Karin. Karin är som gudinnan i hans liv men som aldrig fysiskt sett fött honom (därav hemligheten). Medan inga är en mor utan ansikte som försvunnit bland folket. Dock är det lite motsägelsefullt att Inga isåfall fostrat Simon…
    Ja vi håller med. Inget är konst om det inte uppskattas av betraktaren.

    SvaraRadera
  7. Amanda, Karl, Fanny14 januari 2015 kl. 10:45

    Fantasi och musiken
    Det känns som att det spelar stor roll i hans liv, tex i början när han går runt och drömmer och villar bort sig s.8-9. Han läser också mycket böcker, vilket kan vara ett bevis på att han är duktig på att fantisera sig till bilder från böcker och på något sätt ta till sig det som står. Eftersom hans biologiska pappa var spelman
    '
    Bilder
    s.69- 70
    Det som han trodde på förut kanske inte finns längre, judarna fördrivs från Tyskland fast de bott där väldigt länge: ” det tunga språket som varit dessa människors hem i tusentals år….s.70
    När stormen dragit vidare över slätten flockades de överlevande runt honom..s.70 ; en tolkning kan vara att detta syftar tillbaka på när Karin och Erik bråkar och att Simon kommer in och känner att han måste leva upp till deras förväntningar (lade alla sina förväntningar i hans händer s.70.
    s. 71 ”Död åt Akkad.” Arabiskt namn? Och det nya kriget blev grymt…och flodens vatten färgades rött av blodet..s.72. Moseberättelsen?
    Han berättar Moseberättelsen för det är så han känner, han kanske vill att någon ska befria judarna så som Moses befriade sitt folk.

    Rubens ord
    Han menar att varje människa skapar sin egen bild av musiken, inget rätt eller fel.

    SvaraRadera
  8. Simon har perfekt gehör, och tycker det är jobbigt när folk sjunger. Karin och prästen i kyrkan tycker Simon inte om att höra på när de sjunger. Men när han väl får gå med Ruben och lyssna på klassisk musik så gillar han det och dras in i det.
    Musiken tillåter Simon att drömma sig bort, något han kanske vill eftersom han inte riktigt trivs. Han är kreativ och har livlig fantasi och det hjälper honom att drömma sig bort.
    Mannen som Simon fantiserar om, som överlever stormen med de dragna sablarna och som de överlevande samlas runtom, är han själv.
    Han kan mena att konsten blir till hos den som beskådar den, att konstnären ger medlet så att konst ska kunna bli till hos den som ”lyssnar eller läser eller ser på en tavla”. Man kan tolka ett konstverk hur man vill och därmed skapa sin egen konst ungefär.

    SvaraRadera